Realităţi

Război împotriva femeilor din Congo

Prin acest material, voi incerca să comentez secventele video ce le gasiti despre :

War Against Women In Congo
http://www.cbsnews.com/sections/i_video/main500251.shtml?id=3706833n
CBS News Online

Fac aceasta, ca raspuns la invitatia colaboratorului si prietenului meu, de a viziona acest scurt reportaj de 12 minute, si voi încerca ca, prin prisma a ceea ce am văzut si auzit, să fiu cât mai obiectiv:

From: sc.yang@hotmail.com

Dear Friends, Jan.21, 2008

On Jan.13th Sunday, CBS TV has broadcasted “War against Women in Congo” during “60 Minutes” for 12 minutes.

This place is about 150-500km south of Butembo, where I minister. That is why we have to fly if we want to go to Goma because Rebels are controlling this area.


Yang
A missionary to Butembo, Congo

David Buga – Comentarii :

În inima Africii , in republica “democratică” Congo, în ultimii ani, isi mai are INCA loc, cel mai sângeros conflict din istoria umanitătii, după cel de-al doilea război mondial – are mai multe victime decât conflictele din IRAQ, AFGANISTAN si Războiul Civil din Darfour – Sudan. Toate acestea, luate la un loc nu reusesc să atingă numărul de peste 4.000.000 de victime, numai în ultimii zece ani – numerele CONTINUAND să crească… Cele mai multe victime ale acestui război “ascuns” (daca vreti sa stiti mai multe, aceste lucruri pot fi discutate in privat, si colegul meu, Gabriel Buruiana, cu care am fost plecat două luni în Congo are multe de spus în acest sens ). Cele mai multe victime sunt femeile, si modul cel mai des folosit, pentru a le distruge pe ele, familiile lor si comunităti întregi de oameni este VIOLUL.

Spitalul care il puteti vedea în imagini este unul MODERN, pe unde am fost, nu am avut ocazia sa văd un spital asa de frumos (si am colindat o suprafată cam cât suprafata României, Congo fiind de zece ori mai mare) spitalele care le-am vizitat, unde existau bineinteles, se asemanau mai mult cu niste depozite de chirpici compartimentate. Ceea ce vedeti este crunta realitate a ceea ce se întâmplă acolo chiar în timp ce cititi acest articol. Am trecut prin sate în care femeile cu familiile lor veneau în sat doar ziua ca să-si facă de mâncare, dacă mai găseau din ce sa faca, iar seara se duceau cu totii si dormeau in tufisuri, cât mai ascunse, de frica rebelilor ce veneau la sigur, stiind ca acolo este un sat unde pot să-si facă de cap.

NU DOAR Rebelii violeaza!!! Stiti cum e să trăiesti într-un loc unde sa nu stii la cine să fugi, să cauti ajutor, fie la armata, la politie, si să primesti DOAR o privire răutăcioasă? Data viitoare când vedeti un soldat întreabati-va cum este să locuiti în locuri (unele regiuni din Nord-Kivu) unde “REBELII” sunt băietii buni – adică… nu te violează DECÂT rar…

NU CONTEAZĂ CUM TE CHEAMĂ – fiindcă nu contează daca esti însărcinată sau nu – tot te violează – apoi îsi bat joc de tine in fel si chip… am auzit tot felul de mărturii acolo – multe din ele din categoria <<greu de crezut>> dar nu aveau de ce să ne mintă din moment ce oficialitătile U.N. recunosteau că in jur de 2000 de femei sunt violate pe zi… nu contează NICI VÂRSTA

INTR-ADEVĂR, dacă vrei să întelegi ce se întâmplă azi acolo… trebuie să te întorci în trecut, poate mai mult de un deceniu – pentru a întelege de unde au venit rebelii (multi dintre ei copii de zece ani la vremea aceea) – povestea aceasta : greu de crezut – aceiasi categorie pe care oficialitătile de la vremea aceea nu au putut să o dea ca stire oficilă (chiar si lumea occidentală a stiut, multi mercenari belgieni fiind ucisi – dacă vreti să stiti cum colegul meu Gaby va poate povesti mai multe) – prea mult supranatural de o culoare rosu-inchis, care, precum sângele devine negru – un negru ce poate fi identificat foarte usor ca “dusmanul sufletelor” – ce încă controlează mintile tuturor acelora care sunt implicatii în comertul cu arme si care fac parte din aceste categorii… desigur – există si interese economice din partea tărilor vecine, deoarece Congo este foarte bogat – asta este explicatia pe care am gasit-o cea mai plauzibilă … dar mai mult – există ceva mai adânc, nu există doar un singur motiv la tot ceea ce se întâmplă acolo, inclusiv VIOLURILE – dar cu sigurantă, tot ce se întâmplă are o singură sursă – RĂUL si ce este cel mai interesant este foamea enormă pe care acesti oameni o au pentru Vestea Bună – Evanghelia. Cu cât sunt mai loviti de spiritul acesta diabolic ce-i controlează pe multi dintre rebeli – cu atât mai mult oamenii caută pe Singurul Om si Dumnezeu – Iisus Hristos – ce le umple inima de pace si bucurie. Am văzut, si spun ce am văzut – mărturisesc că nu există alt remediu decât acesta!

U.N. – cea mai mare fortă de mentinere a păcii.

Da, sunt MULTI. Dar asta nu le dă dreptul să facă ce trebuie. Nu vreau să zic prea multe despre ei, decât că nu au dreptul să tragă, decât atunci când există deja victime, sau pentru a se auto-apăra. Iar victimele le descoperi “DUPĂ” căci altfel nu s-ar mai numi victime… Este bine că sunt acolo – cu toate că actiunile lor sunt limitate de armata Congoleză ce foloseste tehnologie de acum zeci de ani si nu doresc subminarea autoritătii statului – sunt prea mândri, iar această mândrie se plăteste acolo, cu sânge. Nu am văzut nici un occidental acolo, ci numai militari din tări din lumea a treia(Pakistan, India, Nepal, etc.) – Congo este lumea a patra, ba chiar a cincea in unele regiuni. Am întâlnit si români acolo – oameni tare drăguti – toti erau colonei si făceau pace între diferitele fractiuni de rebeli.

Ne-am imprietenit cu comandantul batalionului 2 de Blidate – Batalion Indian, ce ne-a spus ca tocmai cu câteva săptămâni înainte capturaseră pe Liderul militiilor Mai-Mai – Lider ce a fost predat pe mâna armatei si politiei Congoleze – numai ca să aflăm că la trei zile a fost eliberat – motivul intră iarăsi în bine-cunoscuta categorie cu care deja v-ati obisnuit : greu de crezut!

Dacă te uiti la toate acele trupe – NU, nu au venit acolo ca să se bată cu rebelii – ci sunt doar pentru mensinerea păcii si ajutorul refugiatilor – îi protejează mai mult prin prezenta l s îi ajută pe congolezi să ajungă în aceste tabere de refugiati ce sunt deja supra-populate. OBSERVATI, cum incearca Soldatul Congolez, sa o convinga pe aceea femeie, daca nu ar fi alti oameni pe langa ei, nu s-ar mai ostenii cu convinsul 😦

VIOLUL este privit acolo ca pe CEVA NORMAL, este o Norma, si nu auzi pe nimeni ca se plange in privinta aceasta, atat de mult au degenerat lucrurile, incat oamenii s-au obisnuit cu aceasta. Femeia care vorbeste in videoclip HUMAN RIGHTS WATCH, stie ce spune- VIOLUL este folosit de grupările armate ca o armă de impunere, de a controla populatia…este cat se poate de adevarat.

.Guvernul din Congo – este total neputincios pentru a face ceva in orice privinta – nu au control local mai deloc – pur si simplu le scapa multe lucruri, dar sunt mandrii si nu vor ajutor armat din partea altor tari.

Mărturiile lui Lucy si ale medicului spun totul.

Încă o dată vă spun că nu am avut onoarea să vizitez un spital de genul acestuia, care apare in reportaj. Am trăit într-un oras de minim 600.000 locuitori (o cifră exactă sau oficială nu există) unde cel mai avansat spital arăta groaznic pentru standardele mele “românesti”, nu europene.

Femeile cărau saci de zeci de kilograme pe capete și munceau toată ziua pe lângă casă, arau si pamantul pe care il aveau. Barbatii se duceau cu marfa la piata, incercand sa castige 1-2 dolari, banii necesari pentru plata taxei de scolarizare (2-3 dolari X nr de copii)

Am încercat să vă ajut să vă faceti o imagine a ceea ce înseamnă Congo în acest moment. Avem misionari acolo si daca doriti sa ajutati în vreun fel programele deschise de ei, vă rog să-l contactati pe directorul Maha-Pilgrim pe Congo : Dn. Yang – un misionar ce a renuntat la tot si a ales să ajute oamenii aceia. Adresa lui de e-mail este

yang@hotmail.com

Am trăit alături de el 2 luni de zile, si pot spune că va face tot ce îi stă în putinta să ajute.unul din proiectele care vă place și la care vreți să contribuiți fiecare cu ce se simte îndemnat.

 

Puteți să urmăriți aici proiectele lui – Proiecte care le facem toți împreună : Maha, Pilgrim Society, It Is Written (vă trebuie Real Player).

Sambata dupa-amiaza, Ianuarie 19, 2008
Vorbitor: Seng-Chung Yang
Titlul: Misiunea romana din Congo
vizionati-28k  download-28k  vizionati-350k  download-350k

Pentru mai multe detalii : www.pilgrimsociety.com

Școala de misionari pe care am absolvit-o www.pilgrimcollege.com

Al vostru, David.

 

Advertisements

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s