Comercial · Internet · Realităţi · România mea!

România nematurizată sau problemă de imagine?

Astăzi dacă îţi vei face timp să te uiţi puţin mai atent la cei din jurul tău vei avea neplăcuta plăcere să constaţi că în jurul tău se găsesc fel de fel de oameni care au o problemă în mod sigur. În ultimul timp mi se întâmplă tot mai des să văd români care încearcă prin diferite acţiuni să arate că ei „au cu ce”. Tocmai citeam prin presă că România este ţara care ocupă primul loc în Europa la numărul de maşini noi înmatriculate. Nu m-a surprins deloc  dar oarecum m-am gândit că românii se vaită că nu au bani dar cumpără cele mai multe maşini noi. Prin Europa nu este nicio ruşine să cumperi o maşină second-hand.  Ba chiar cele mai multe care se cumpără acum sunt second-hand. Când vin sărbătorile românii sunt primii la cumpărături şi rămâi surprins să vezi care sunt sumele care se dau pe cumpărături. Şi totuşi românii nu au bani.

Este adevărat că există o inegalitate între salarii. Unii au iar alţii chiar nu au.  Problema care se ridică este că dintre românii care nu au, se duc la bănci şi îşi fac credite pentru a putea să „intre în rândul” celor care au. Dacă ai avea ocazia să vezi câţi oameni îşi fac credite mari pentru o maşină nouă, sau câţi oameni cer credite mai mare decât ar putea plăti aţi fi surprinşi. Mulţi au ajuns să ia credite pentru a avea o masă de sărbători asigurată, iar apoi tot anul plătesc rate şi mor de foame. Este o problemă cu care românii se confruntă tot mai des: nechibzuinţă unei ţări aflate în comă. Dacă eşti sărac, măcar gândeşte-te bine ce faci şi caută să fi calculat.

Un alt caz pe care vreau să îl discut dar care are legătură cu titlul articolului ar fi românii care caută să impresioneze pe cei din jur prin metode jenante pentru ei. Îmi povestea un prieten că de curând a mers cu trenul şi în apropierea lui se afla un tip care la un moment dat a scos vreo cinci telefoane, iar din toate dacă unul singur era mai răsărit. Se suna de pe un telefon pe altul, iar la un moment dat se sună cu un prieten spunând: „s-a închis că am rămas fără baterie pe Cosmote, dar hai că te-am sunat de pe ăsta. Dacă şi ăsta se închide te sun de pe celelalte”. Observaţi unde apare problema? Ieri mă îndreptam spre casă aflându-mă în metrou şi lângă mine se aşează o fetiţă (nu cred că avea mai mult de 10 ani). Nu după mult timp scoate telefonul şi începe să „vorbească” la el cu sora ei. Până am coborât nu am auzit decât laude despre ea şi cu greu m-am abţinut să nu râd. În caelaşi timp pe sora ei a făcut-o proastă tot drumul (nu pot să mai spun cu exactitate de câte ori. Cert e că de multe ori). Spun în ghilimele „vorbea” pentru că o discuţia era de aşa natură încât era imposibil să poţi spune că discuţia era reală. Nu este singurul caz. Sunt mulţi care se fac că sună şi „vorbesc” la telefon.

Toate acestea sunt nişte probleme cu care românii se confruntă tot mai des. Încă nu ştiu pe ce să dau vina. Ori pe o lipsă de maturitate ori pe probleme de imagine? Românii nu se plac aşa cum sunt, încă îi chinuie imaginea dinainte de 90 când erau dezavantajaţi faţă de restul Europei. Astăzi lumea vrea să strângă cât mai mult şi să fie mai bună decât restul. Lasă un om nemâncat un timp, sau dă-i numai să mănânce numai o dată pe zi timp de vreo 5 ani, apoi lasă-l să aibă tot ce doreşte. Vei vedea că nu îl vei putea opri din a strânge provizii pentru zile negre. Românul vrea să recupereze terenul pierdut şi să arate că şi el poate fi mare şi tare. Nu este cu nimic rău în asta dacă ceea ce face nu iese din normalitate. De multe ori când cineva are o problemă de imagine, ca să o rezolve va lua o atitudine cu privire la aceasta, iar această atitudine poate fi una neplăcută pentru cei din jur. De cele mai multe ori, atitudinea pe care individul o adoptă este una care are legătură cu nesimţirea, lauda şi snobismul. Probabil că atâta timp cât în mintea românilor va exista această gândire, situaţia nu se va schimba deloc şi vom continua să vedem fel de fel de cazuri printre noi. Să sperăm că într-un final vom avea un popor treaz.

Advertisements

One thought on “România nematurizată sau problemă de imagine?

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s