Comercial · Realităţi · Scrisori

Cum ar fii dacă mereu ţi s-ar răspunde “DA”?

Poate au fost momente când ai pus nişte întrebări la care ai fii dorit ca răspunsul lor să fie “DA” şi cu toate că vroiai să auzi un “DA” tot ce ai auzit a fost un mare “NU”. Te-ai întrebat cum ar arăta viaţa dacă la tot ce întrebăm ni s-ar răspunde cu “DA”?  Cum ar fii dacă tu ca băiat ai curta o fată şi ea ţi-ar răspunde cu “DA”? Sau cum ar fii să te duci la şeful tău şi să-i spui că vrei o mărire de salariu şi să spună “BINE”? Cum ar fii să îi spui soţiei că vrei să schimbi maşina veche cu alta nouă şi să foloseşte banii pe care i-aţi strâns cu atâta ardoare pentru a schimba mobila şi să-ţi spună “DA”?

Dar cum ar fii să le spui părinţilor că vrei să începi să te droghezi şi să spună “DA”? Cum ar fii să îi întrebi pe cei dragi dacă eşti nebun şi ei să spună “DA”? Cum ar fii să întrebi dacă eşti prost şi să ţi se spună “DA”? La ultimile două întrebări am exagerat puţin, dar există situaţii când spre binele tău nu ar trebui să primeşti un răspuns afirmativ. Mai clar este spre exemplu: mergi să faci analizele şi întrebi dacă ţi s-a descoperit vreo boală şi ţi se spune “DA”.

Atunci când pui o întrebare cel care trebuie să răspundă are întotdeauna trei variante deşi a treia variantă se încadrează în una din cele două varinate în funcţie de caz. Poate să spună “NU”, “DA”, sau ” NU ŞTIU”, un “NU ŞTIU” care se poate transforma în  “DA” sau “NU”. Am întâlnit persoane care s-au supărat după ce au primit răspunsul “NU”.

Imaginează-ţi că la rândul tău ar trebui să răspunzi mereu cu “DA”. Ar fii situaţii când nu poţi să spui “DA”. Persoana căreia îi pui o întrebare nu este obligată să îţi răspundă după placul tău. Dacă ar fii obligată să răspundă după placul tău nu ar mai avea rost întrebările aşa că primeşte şi răspunsurile negative, iar dacă ai primit un răspuns negativ asta nu înseamnă că răspunsul este permanent. Poate să fie un răspuns pentru moment. Poate să fie un “NU” care să însemne “nu este acum momentul”, “nu te grăbi”.

Este un lucru mare să ştii să primeşti un refuz şi apoi să păstrezi relaţia cu acea persoană ca şi cum nimic nu s-ar fii întâmplat.

4 thoughts on “Cum ar fii dacă mereu ţi s-ar răspunde “DA”?

  1. pe tine…te stiu ca asa ai reactiona :P…dar la altii..ma abtin 😀
    de multe ori dupa un refuz…se poarta cat de urat se poate :-j

  2. Eu cred ca reactia in fata unui raspuns negativ tine foarte mult si de orgoliu. Pe de alta parte, important este si cum imbraci acel NU, pe ce ton il spui si justificarile pe care le dai.

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s