Comercial · Realităţi · Scrisori

Timpul: blestem sau binecuvântare?

Timpul tinde să devină tot mai scurt raportat la nevoile noastre de zi cu zi. Parcă tot mai mult timpul se scurtează şi la sfârşitul zilei îţi dai seama că mai aveai multe de făcut dar nu ai mai avut timp. Într-o lume grăbită timpul devine din rege un biet pion care poate fii pierdut uşor dacă eşti neatent sau prost organizat.

Ştiu că din perspectiva Celui care l-a lăsat, timpul este o binecuvântare. Este însă o binecuvântare pentru cei care îşi administrează timpul cu pricepere şi înţelepciune. Odată organizat, timpul pare să fie suficient pentru rezolvarea tuturor activităţilor. Se pot elimina acţiunile nefolositoare  care nu fac altceva decât să facă timpul să treacă aiurea şi apoi să te întrebi cum a trecut. Ştiu că studenţii spre exemplu au o minciună a lor: “de mâine învăţ”, iar mâine spune la fel aşa încât în ziua examenului el are de învăţat toată materia. Acest exemplu se potriveşte cel mai bine studentului român. Ceilalţi îşi lasă măcar câteva zile.

Aşa se întâmplă că studenţii mereu sunt nepregătiţi în sesiune. O organizare proastă a timpului care nu face altceva decât să aducă probleme tânărului student. Tot mai des, indiferent de domeniul despre care vorbim, timpul tinde să fie tot mai mult luat la mişto şi mai nimeni nu stă să se gândească serios dacă nu cumva faptul că nu dă valoare timpului se răsfrânge asupra sa. Gândiţi-vă o clipă: care sunt activităţile pe care el faceţi şi de care v-aţi putea lipsi? Cam câte ore vă ocupaţi cu aceste activităţi? Şi acum gândiţi-vă ce lucruri aveau nevoie de o rezolvare şi nu aţi reuşit să le rezolvaţi pentru că nu aţi avut timp?  Dacă încercaţi să vă organizaţi timpul veţi vedea cum există timp pentru orice.

Hai să mai spun ceva cu toate că ar însemna să devin ceva cam sumbru, dar nu am încotro. Este un lucru atât de adevărat pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea. Imaginează-ţi că ai multe ţinte şi vrei să le atingi, dar o laşi mereu pe mâine şi spui “data viitoare” şi laşi lucrurile aşa cum sunt fără să te ocupi de ele, iar într-o zi viaţa nu mai are răbdare cu tine. Pleacă şi te lasă cu problemele nerezolvate.  Poate iniţial spui că nu te afectează prea tare pe tine, dar mai gândeşte-te. Nu cumva timpul tinde să devină un blestem în dreptul tău? Poate viaţa nu te va părăsi pe tine şi îi va părăsi pe prietenii şi rudele tale. Poate ai prieteni cu care eşti certat sau nu crezi că le-ai spus vreodată cât îi apreciezi. Ar fii un lucru bun să vorbeşti mai mult cu ei şi să le spui ce ai de spus. Poate mâine nu mai ai timp, sau poate peste 5 ore…

Timpul poate fi o binecuvântare dacă nu îl laşi să treacă. Administrează bine timpul ca să nu îţi administreze el o lecţie urâtă. I-a aminte: timpul nu stă după tine şi nu te aşteaptă. Trăieşte cu pasiune ar spune un prieten.

Advertisements

6 thoughts on “Timpul: blestem sau binecuvântare?

  1. Avem timp pt toate…el nu asteapta dupa noi , este adevarat, tocmai de asta ar trebui sa stim ce facem cu el.Insa cel mai trist este ca avem inca timp sa fim indiferenti, fara sa platim pentru asta…deocamdata! Nu am timp sa nu am timp….

  2. Stiintific vorbind, timpul fizic chiar devine mai scurt… Pana in 2012, cand se va produce inversarea polilor, apoi procesul va merge in sens invers (spre dilatare), pana se va ajunge iar la inversare si tot asa…

    Lasand la o parte teoriile stiintifice… noi avem grija sa scurtam timpul complicandu-ne viata. Parerea mea…

  3. @Laura-2012… ce anume e stiintific in asta? Am citit despre asta o gramada de chestii… si numai aberatii am gasit!

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s