Realităţi · Scrisori

Calitatea de a nu ceda

Ar putea să i se mai spună ambiţie sau perseverenţă. Dintotdeauna o persoană căre ştia să ţină la aspiraţiile, principiile şi simţirile ei, a fost o persoană care a influenţat persoanele din jurul lor. Astăzi o persoană care cedează şi renunţă la aspiraţii, la principii şi acceptă compromisurile, o persoană care renunţă la simţiri este privită altfel. O persoană care a renunţat spre binele lui sau a altora. Aproape că este făcut erou şi este văzut ca o persoană normală, firească şi în deplinătatea facultăţilor mintale. O persoană care ţine la tot ce crede şi nu acceptă compromisuri aproape că a ajuns să fie considerată nebună de societatea de astăzi. Este considerată o persoană care nu este realistă şi nu vede cum este lumea în care trăieşte. De cele mai multe ori dacă nu mereu, acele persoane care nu renunţă şi îşi păstrează principiile şi aspiraţiile intacte, sunt nişte persoane idealiste.

În urmă cu mult timp un şcolar care făcuse câteva picturi foarte bune, a visat să intre la Academia de Arte Frumoase de la Viena. Avea acest vis care nu era imposibil şi spera din tot sufletul. A mers cu picturile la Academie şi a fost respins. După acest episod tânărul a renunţat la visul lui, a renunţat la pictură. Dacă nu ar fi renunţat la acest vis lumea ar fi arătat altfel şi ar fi avut o altfel de istorie deoarece tânărul a fost Adolf Hitler.

Sunt momente când îţi este greu să îţi păstrezi gândirea intactă, iar principiile tind să fie lăsate la o parte. În acele momente se poate observa în ce măsură o persoană este capabilă să rămână integră, fără să se asemene cu membrii societăţii în care trăieşte. O persoană care ştie să îşi păstreze dreaptă coloana vertebrală atunci când în jur plouă cu probleme şi tentaţii, este o persoană care cu siguranţă ştie ce vrea de la viaţă şi ştie că înainte de toate să faci ce ştii că este corect este absolut necesar. Când ştii că tot ce ai făcut tu este ceea ce trebuia şi nu ai lăsat nimic şi pe nimeni să îţi influenţeze deciziile, iar la sfârşitul zilei nu ai mustrări de conştiinţă, atunci eşti un om care a găsit cheia adevăratului succes. La această oră mai sunt încă persoane care indiferent de tentaţii şi probleme preferă să nu cedeze şi să facă ce ştiu ei că este mai bine. Persoane care ştiu să îşi păstreze aspiraţiile şi persoane care prin modul lor de a trăi caută să ofere o altă viziune lumii. Persoane idealiste care vor o schimbare în bine a celor din jurul lor printr-o influenţă pozitivă.

De cele mai multe ori oamenii ajung să calce peste principiile lor pentru lucruri tot mai neînsemnate cum ar fi: primeşti restul mai mult şi deşi ştii că e bine să dai înapoi ce e în plus, preferi să îl păstrezi. Deşi ştii că a arunca gunoaie pe stradă nu este tocmai bine continui să arunci sau ştii că minciuna are picioare scurte dar mereu o preferi în detrimentul adevărului. Sunt lucruri atât de mărunte care schimbă multe în societatea de astăzi. Din lucrurile mărunte se formează acel întreg care se vede şi nu se vede prea bine. Oamenii ajung să se vândă pentru lucruri mărunte care azi le ai şi mâine dispar.

Atunci când alegi să faci ceva care este contrar conştiinţei tale atunci ai cedat tentaţiilor, ai cedat în faţa unor alternative obţinute nu tocmai prin cele mai corecte modalităţi. Un lucru este sigur: dacă aţi cedat în faţa unor astfel de opţiuni şi v-aţi călcat peste principii, peste moralitate şi bun simţ, atunci în mod sigur să ştiţi că nu vă veţi bucura de acel lucru. Vă asigur că atunci când păstraţi restul necuvenit veţi pierde pe altă parte şi poate veţi pierde mai mult şi acest principiu funcţionează din plin în toate domeniile. Fiţi corecţi şi nu aveţi nimic de pierdut chiar dacă aparent aşa se pare. Dacă alegeţi partea mai uşoară şi cedaţi, vă asigur că legea compensaţiei funcţionează perfect.

Advertisements

2 thoughts on “Calitatea de a nu ceda

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s