Comercial · Realităţi · Scrisori

Sentimentele de toate zilele

Nu cred că are rost o clasificare a lor deoarece din multele lucruri studiate de om, pot spune cu siguranţă că sentimentele cu greu pot fi cuprinse în nişte clasificări banale. Sentimentele sunt prezente în toate acţiunile de zi cu zi ale omului şi se găsesc în orice fiinţă vie. Personal consider că până şi gândacii de bucătărie au sentimente. Când simt pericolul caută un loc cât mai sigur. Albinele când simt inamici care ar putea dăuna familiei, acţionează conduse fiind de sentimente. Oamenii care sunt şi mai cerebrali şi au conştiinţă, pot cugeta şi pot alege între bine şi rău, (sau cel puţin ar trebui să poată),  este condus de sentimente într-o manieră şi mai clară decât animalele şi insectele. Aş putea spune chiar că sentimentele stau la baza acţiunilor. Şi totuşi, sentimentele ce sunt? Deşi spuneam că sentimentele nu pot fi cuprinse în clasificări, singura clasificare la care m-aş încumeta să o fac împarte sentimentele în două: sentimente pozitive şi sentimente negative.

Din experienţa pe care am acumulat-o până acum în viaţă pot spune cu totală siguranţă, că sentimentele pozitive nu pot fi ţinute înăuntru oricât am încerca. Nu le putem pune în lesă sau într-o colivie de oţel. Mai devreme sau mai târziu ele vor ieşi singure la suprafaţă. De cele mai multe ori sentimentele pozitive sunt strâns unite de ceea ce noi numim IUBIRE. Sunt manifestarea acestei stări, iar mie îmi place să spun că dacă iubirea nu are termen de valabilitate atunci nici sentimentele nu au termen de valabilitate. Eu nu am auzit pe nimeni care spre exemplu a simţit ani de zile sentimentul de dragoste, sentimentul de a oferi vieţii sensul de “NOI” în loc de “EU”, să ajungă să spună că nu mai simte sentimentul. Că mai sunt persoane care susţin asta, este aceiaşi teorie care se poate aplica şi multor “atei”. În sinea lor sentimentul ăsta există doar că încearcă să îl omoare. Dacă încerci să ascunzi sentimentele pozitive cu timpul ele se vor acumula şi îţi vor face rău, dar în final tot vor ieşi la iveală cumva.

Sentimentele negative sunt şi ele de altfel la baza multor acţiuni din păcate acţiuni care amintesc mai mult de regnul animal. Tocmai ce spuneam că şi ele au sentimente. Spre deosebire de sentimentele pozitive, chiar se recomandă ascunderea sentimentelor deoarece acest lucru te poate conduce la decizii ce pot să te ajute foarte mult şi să îţi formezi caracterul.

Toate sentimentele sunt prezente în om încă de la început. Ne naştem cu ele. Diferenţa în viaţă o va face mediul de viaţă în care ai crescut în primii 7 ani de viaţă. Dacă exemplele tale au fost demne de urmat atunci în dreptul tău sentimentele pozitive vor avea un factor decizional în cele mai multe cazuri, iar dacă mediul în care ai crescut a fost unul nociv cu siguranţa acest lucru se va reflacta în mod megativ asupra diciziilor tale şi implicit asupra modului în care sentimentele îţi conduc viaţa. Sentimentele pot fi dobândite pe parcurs dar este foarte greu ca acestea să ia locul celor care au avut câştig de cauză la începutul vieţii. Spre exemplu: un copil care a crescut la casa de copii sau pe stradă cu siguranţă nu îi va fi uşor să ia cele mai bune şi cele mai corecte decizii. Foarte puţini copii care cresc într-o casă de copii până la 18 ani reuşesc să se integreze în societate ca şi cum nu ar fi plecat de la început cu un dezavantaj. De asemenea, un copil care a avut cele mai bune exemple lângă el, este mai greu să se depărteze de la învăţăturile părinteşti. Întotdeauna sunt excepţii, dar aceste excepţii nu formează o regulă. Bineînţeles că trebuie să ţinem cont de aceste excepţii.

Ce aş vrea să subliniez prin această postare? Păi sunt mai multe lucruri.

  1. Dacă sunteţi părinţi acordaţi cea mai are importanţă educaţiei copiilor. Creşteţi copiii într-un spirit cât mai optimist şi condus de moralitate şi dreptate.
  2. Sentimentele odată dobândite pot fi foarte greu de schimbat. Nu poţi spune azi “Te iubesc” şi mâine “Te urăsc”. Ca să se ajungă aici este nevoie de foarte mult timp dar şi de mai multe probleme nerezolvate la timpul lor.
  3. Sentimentele pozitive nu pot fi ascunse. Nu încercaţi pentru că vă veţi face rău. Dacă nu mă credeţi nu aveţi decât să experimentaţi.
  4. Sentimentele negative, trebuie îmblânzite oricât de mult timp ar dura. Este un bine pe care fiecare îl poate face pentru el.
  5. Sentimentele nu au termen de valabilitate.
Advertisements

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s