Comercial · Realităţi · România mea!

Libertate, decizii și responsabilitate

Ne aflăm într-un secol în care toată lumea vorbește de libertate, de posibilități și drepturi, iar asta la modul pozitiv. Foarte rar cineva are o altă părere și spune contrariul. Toată lumea își dorește libertatea, ceea ce e bine să o ai, toată lumea vorbește de posibilitățile pe care libertatea ți le oferă și nu în ultimul rând toată lumea vorbește de drepturile care i se cuvin. Într-o lume atât de liberă, cu atâtea posibilități și atâtea drepturi de multe ori uităm și de libertatea, posibilitățile și drepturile altora pe care îi vedem zi de zi sau ocazional și așa devenim fără a ne gândi o clipă în persecutori. Nu sunt cuvinte dure. Atunci când tu ca persoană uiți că și cel de lângă tine are, tinde și merită aceiași libertate ca și tine, aceleași posibilități și are aceleași drepturi ca și tine, atunci tu devii dușmanul lui. Nu știu câtă lume se mai gândește astăzi că dictonul care a umplut inimile multor oameni la Revoluția fraceză din 1789 , ”Liberte, egalite, fraternite” este mai actual ca niciodată. M-aș bucura să fiu contrazis deși nu cred că voi fii contrazis. Astăzi tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm spre o anarhie unde fiecare este mai presus decât ceilalți și are mai multe drepturi decât ceilalți. Tot mai mulți își creează propria lor lume în care propria persoană tronează și trebuie să îi fie satisfăcute toate poftele deoarece e un om liber cu drepturi și aspirații…doar e dreptul lui să tindă spre ele.

Tot mai puțini dintre noi ne gândim înainte de a face ceva, dacă ceea ce urmează să facem pentru că am dreptul, am libertatea și pentru că pot, nu cumva știrbește din libertatea și drepturile altcuiva. Ne trezim că facem anumite lucruri și apoi ne dăm seama că am făcut rău cuiva. Iar dacă nu cuiva în mod direct poate în mod indirect și se va răsfrânge asupra mai multor persoane. Nu vreau să mă apuc să dau exemple despre lucruri care noi oamenii le facem pentru că ”ni se cuvin” apoi alții suferă din cauza ”drepturilor” noastre. Fiecare cred că își poate da seama de astfel de momente pe care le-a văzut sau chiar le-a făcut cândva. Libertatea care o avem, alții poate tânjesc după ea încă, iar alții nu știu ce să facă cu ea, înseamnă o grămadă de responsabilități, iar libertatea fără educație este cel mai mare blestem care ar putea să se abată asupra unei persoane. În primă fază se va răsfrânge totul asupra celorlalți, dar mai apoi se va răsfrânge asupra celor ignoranți ca un efect de bumerang.

Libertatea înseamnă responsabilități. Dacă nu îi poți face față atunci limitează-ți libertatea în așa fel încât să nu limitezi libertatea altora. Îți va fii mai bine decât dacă vei gândi ”după mine potopul”. Dacă tu nu vei simți, în mod sigur copii tăi vor simți.

Advertisements

2 thoughts on “Libertate, decizii și responsabilitate

  1. Pai si in constitutie zice ca ai dreptul sa faci ce vrei atata timp cat nu-l deranjezi pe cel de langa tine.Vai si-amar de guvernarea de-acum daca se face o noua revolutie franceza,in stil romanesc,ca pe aia pe toti i-a ghilotinat(crede-ma,stiu despre ce vorbesc:))).Pe noi nu ne tine,altfel nu am ce zice:))

    P.S: m-am mutat pe http://myriam.treaba.ro.Cand ai timp sa-mi modifici linkul din blogroll.Ne mai citim!;;)

  2. Da,libertatea nu înseamnă abuz.Ce e drept,unui om îi place să simtă că e liber,nu neapărat să profite de asta.
    Una e când ştii că nu poţi face aia/spune aia,şi alta e când ştii că eşti liber să o faci.

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s