Realităţi · Scrisori

Invidia

Probabil dacă s-ar fi putut face un top al celor mai urâte lucruri pe lumea asta, cu siguranță invidia ar fi fost undeva sus de tot. Nu știu dacă există cineva care să nu fi fost invidios pe cineva măcar o dată în viață. Dacă există cineva care nu a experimentat sentimentul ăsta atunci se poate declara fericit. Aici nu vreau să vorbesc despre gelozie pentru că aia e și bună în cantități mici. Până la urmă invidia asta vine dintr-un profund sentiment de frustrare, din suma nereușitelor în anumite domenii, iar când vezi că celuilalt îi merge bine începi să fi invidios. Problema cea mai mare este atunci când după sentimentul de invidie te gândești să și faci ceva ca să îi retezi aripile celui care reușește să facă ce își propune. Ceea ce e mai trist e că acele persoane invidioase, în timp ajung să se distrugă pe ele din cauza răului care le macină precum o boală cronică. Știți voi vorba ”boala lungă moarte sigură”. O persoana plină de invidie și răutate nu va putea atinge fericirea deoarece va fi prea ocupată cu bârfirea acelora care își trăiesc viața.

Persoanele invidioase ajung în ultimă instanță la injurii pe față sau chiar la agresiune fizică. Această invidie dacă e lăsată liberă te poate aduce în situații foarte neplăcute. Este bine să ne temperăm atunci când simțim sentimente nu tocmai plăcute față de cineva tocmai din cauza faptului că nu știi unde te vor duce dacă te lași purtat de val. Invidia nu are nimic bun. În loc să privim cu invidie pe cineva care nu a așteptat să îi cadă din cer mai bine am face ceva ca să nu mai avem motive de a invidia pe cineva. Foarte probabil că întotdeauna vor exista și persoane care nu fac nimic și cu toate astea au tot ce își doresc dar și aici există o explicație foarte bună. O vorbă din popor spune că la pasărea oarbă îi face Dumnezeu cuib. Nu trebuie să privim cu invidie nici pe cei care deși nu fac nimic parcă le pică din cer totul. Foarte probabil sunt acele persoane care nu sunt capabile să se descurce iar Dumnezeu le bagă și-n tristă. Dacă simți invidie față de o astfel de persoană ar trebui să te gândești că tu foarte probabil îți poți obține satisfacțiile pe alte căi deoarece ai potențial dar nu l-ai folosit până acum la adevărata lui valoare. Eu unul o să îmi văd de ale mele și o să fac tot ce ține de mine pentru a realiza cât mai multe în loc să las viața să treacă pe lângă mine ”admirându-i” pe cei care au realizat ceva. E singura modalitate prin care poți să te ferești de invidie.

19 thoughts on “Invidia

 1. Cred că am fost invidioasă, când eram mai mică, cel mai probabil şi acum, dar nu genul de invidie-răutăcioasă, ci mai mult- pot şi eu să fac/am asta.

  1. Păi nu degeaba am spus că invidia nu e bună la nimic. Asta de simți tu e mai mult apreciere la adresa cuiva și realizezi că și tu poți fi la fel. 😀

 2. Nu poti sa te feresti de invidie. E o chestie care vine cand te astepti mai putin. E ca toate sentimentele. Dragoste, furie, tristete, suparare. Poti sa te abtii de la a le simti?

   1. Ba da, pot fi controlate. Doar ca ele apar. Depinde de tine sa le controlezi apoi. Insa ce vroiam sa spun e ca o sa simtim invidia mai devreme sau mai tarziu. E inevitabil.

  1. mai rău e atunci când nu putem realiza noi ce au făcut ceilalți. Asta ar trebui să ne deranjeze și nu că altul a realizat 😀

 3. Pe toti ne-a încercat sentimentul într-un anumit moment. Important e să îţi dai imadiat seama că inviadia nu aduce nimic bun.

  1. Poate nu mă crezi, dar chiar nu a pornit de la ceva de genul ăsta. Pur și simplu mi-a venit prin cap subiectul 😀

 4. Invidioasa am fost si eu cand eram mica, pe al meu frate mijlociu ca avea parte de mai multa atentie din partea parintilor ca era asa mai… bolnavicios dar cu timpul m-am “trata”, prin .. crestere si maturizare. :lol:. Altii din jurul nostru insa sufera de o forma mai grava de invidie si anume o forma .. neproductiva si distructiva!

 5. nu ma stiu sa fi fost foarte invidios vreodata,totusi cred ca s-a intamplat,oricum acum nu se mai prea intampla sa fiu invidios..e o pierdere totala de timp :)..

 6. Eu vad si o parte buna a invidiei: te ajuta sa progresezi. Asta bineinteles daca esti invidios pe cineva si cum spuneau si fetele mai sus, te ambitionezi si vrei sa poti mai mult decat poate celelalt 🙂

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s