Realităţi · România mea! · Scurt și la obiect

România cu dublă personalitate

Faptul că România este o țară atât de viciată nu mai este niciun secret pentru nimeni. Până și europenii au observat asta și o scot tot mai mult în evidență. Indiferent că vorbim de mersul pe stradă, comportamentul în public sau de politică, mentalitatea cocoșată își face simțită prezența. Aș putea să fac o listă interminabilă cu posibile motive pentru care e greu ca România să ajungă la nivelul țărilor pe care le invidiem, dar nu o voi face. Personal cred că numindu-l pe principalul motiv o să spun foarte multe. Românii au dublă personalitate. Una spun și alta fac. Își doresc o țară fără șpăgi, cu spitale moderne, cu oameni civilizați care să nu arunce gunoaie pe stradă, să fie calmi, respectuoși, uniți, etc, etc, dar când vine vorba să facă ceva în privința asta parcă tot ce face toată lumea ajung să facă. Ideea că ”degeaba fac eu dacă ceilalți nu fac la fel” îi întoarce din drum și uite așa nu mai face nimeni nimic. Dacă s-ar putea și-ar dori să vină alții să ne dea țara aia mult visată cadou fără să facă nimic. Din păcate asta nu se poate. Nu vi se pare paradoxal faptul că românii au pus melodia celor de la Ca$$a Loco – La mall, în topuri deși o mare parte a tinerilor s-ar putea identifica cu melodia? Păi ori sunt niște ipocriți spunând că melodia nu li se potrivește, ori nu se prind că melodia e o ironie și se identifică cu mândrie la auzul versurilor. Acum, despre ce vorbim? Civilizație și schimbare în condițiile astea?

P.S: Mă aștept și la replici care să mă critice pentru aceste câteva rânduri. Mno, nu am cum să plac tuturor și nici nu vreau 😀

18 thoughts on “România cu dublă personalitate

 1. E si normal ca se merge pe principiul “degeaba fac eu dacă ceilalți nu fac la fel”. Asta ar insemna sa mori intr-un spital, fara sa se uite cineva la tine. Pentru ce? Ca sa schimbi sistemul? E cu mult prea stricat ca sa ii mai poti face ceva. Poate o revolutie impotriva tuturor astora care se imbogatesc pe seama spagilor, dar nici de asta nu suntem capabili.
  Nu toti sunt ipocriti. Majoritatea insa, da. Asculta piese hip hop, care ii pun la perete, dar ei se mandresc cu faptul ca au reusit sa o downloadeze si sa o aiba ca sonerie. Nu ai ce sa le ceri. Toti sunt “smecheri” si “cool”. Noi nu avem cum sa ii intelegem, avand o minte atat de “lame”.

  1. Cu șpăgile în spital e altă problemă pe care nu aș include-o. Aici au parlamentarii vina. Dar în cele mai mult situații poți face chiar dacă ceilalți nu vor să facă.

 2. de xexmplu apropo de spagi … cred ca e vorba de o masa critica. Orice ai face, trebuie totusi sa supravietuiesti. Daca o masa critica in jurul tau da/ia spaga, in anumite situatii vei fi sortit eliminarii daca nu te conformezi. Cred ca treaba asta (si altele) se va termina in momentul in care trendul va fi inversat!

  1. Da, trendul trebuie inversat dar nu se poate să se întoarcă cu totul odată. Am avea nevoie de magie să se întâmple asta. Trebuie începută ușor dar sigur.

 3. Nu mai zice nimic de spagi te rog, incep sa ma chinuiasca amintirile :)))))) ai uitat ca eu ultimul copil nu l-am nascut ci l-am cumparat de la spital? In unele cazuri nu e suficient sa iei spaga, e mai cool si sa zici cat sa iti dea…nu de alta dar sa nu existe neintelegeri. Scarbele pamantului!

 4. Initial ma gandeam ca iar gasesc un articol despre Romanii au talent! 😆
  Bai, dincolo de ceea ce-ai spus si dincolo de faptul ca mi-s de acord pe mine ma mai scai un lucru, romanul si mobilizarea lui de o zi in actiuni caritabile, campanii etc. de genul ” Romania lets do it “. Mi se pare o imensa ipocrizie, de ce? Pentru ca s-au gandit ei asa, sa faca asta DOAR intr-o zi si-n restul zilelor ce sa faca decat sa arunce gunoaie pe jos, sa scuipe etc. De ce nu ar fi INVERS? 364 de zile da, una sau niciuna BA! Se dau mari si buni Romani pana cand trece ziua respectiva si in urmatoarea-i vezi ca nici nu se sinchisesc sa arunce ceva la gunoi … Mi-e sila, mi-e sila crunt de falsitatea asta !!

  1. Detest emisiunea aia :))) Aici nu o să scriu despre ”Românii își pierd respectul de sine la TV” decât dacă vreodată apare vreunul chiar talentat și ajunge și pe la urechile mele 🙂

 5. La noi este şi efectul ăla de turmă, că dacă face unul ceva şi îi merge bine, facem şi noi aşa. Am auzit de un caz dinăsta de grevă eşuată pe la mine în oraş. Au făcut grevă angajaţii şi şeful le-a zis că dacă nu termină, îi dă afară. Şi s-au conformat, s-au cuminţit, dar până la urmă i-a dat pe toţi afară, aşa, pe rând. Deci nu au rezolvat nimic. Dacă nu suntem uniţi şi tari şi nu ne lăsăm ameninţaţi atunci merită să se facă grevă… dar aşa… nici gând.

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s