Maxime · Realităţi · Scrisori · Scurt și la obiect

Trecutul nu se schimbă

Trecutul nu îl poți schimba oricât ai vrea. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îți trăiești prezentul și să îți scrii viitorul. Dacă vei sta să citești cartea trecutului nu vei mai avea timp de prezent, iar viitorul nu poate fi prea roz. Pentru că în fiecare zi noi scriem o pagină de carte, fie ea scrisă artistic sau scrisă de un amator, pagina trebuie scrisă, dar dacă în prezent nu faci altceva decât să răsfoiești carțile scrise în trecut, nu ai ce să scrii în prezent. Cum ar fi să scrii în jurnalul tău ”azi am răsfoit trecutul”? Și să citești asta în jurnalul tău zile de-a rândul. Dacă cineva ți-ar citi jurnalul într-o zi și ar vedea că tu de la un timp doar ai răsfoit trecutul și nu ai făcut altceva, oare ce ar zice? Lasă trecutul să fie trecut. El are un singur rol: acela de a învăța din greșeli. În Mizerabilii lui Victor Hugo scrie la un moment dat: ”Nu contează de unde vii, ci unde vrei să ajungi”

24 thoughts on “Trecutul nu se schimbă

 1. si daca trecutul ne invata sa luam o decizie corecta intr-o situatie similara din viitor? pe ideea ca totul este, oarecum, ciclic?

 2. Ca de obicei, ai dreptate. Din greşeli învăţăm. Trecutul trebuie să rămână undeva în urmă. De privit în el mai privim, dar doar atunci când o amintire ne face sa ne gândim la noi, cum eram atunci. Toţi mergem mai departe oricât de greu ne-ar fi şi privim înainte nu în urmă. N-are rost să ne împiedicăm de trecut ci doar să luăm din el lucrurile care ne-au ajutat în prezent.

 3. Analiza trecutului este buna, pentru ca traind in prezent si facand planuri pentru viitor, pe baza experientelor trecute sa
  incurajam in noi tot ceea ce vedem bun si frumos, iar ceea ce ne-a adus nefericire noua sau celor din jurul nostru, sa nu se mai repete.
  Asa dupa cum intr-o gradina cu flori, tai floarea vestejita, udand bobocul care urmeaza sa se deschida. 🙂
  Gradina va fi mereu frumoasa! 😀

 4. Trecutul e doar un capitol din cartea vietii, cu cat intelegem mai repede ca trebuie sa luam din el atat cat sa ne construim un viitor mai bun, cu atat mai bine. Insasi ea, viata, ne obliga sa mergem mai departe, ea nu are timp sau mila de cei incremeniti in proiect.

 5. Nu trebuie sa traim in trecut, insa avem nevoie sa invatam din el. Altfel nu avem cum sa evoluam, am face mereu aceleasi si aceleasi greseli.

  1. Nu o să uit niciodată ce a spus Bălcescu despre istorie: ”cine nu cunoaște trecutul țării lui, merită să îl retrăiască”. Cine nu învață din greșeli le va repeta sigur.

 6. Dar ce faci atunci cand nu-l cauti, nu privesti in urma si totusi trecutul te bantuie!? Sunt unele chestii din trecut ce mereu ne vor marca viitorul ..

 7. Trecutul……Poate suna ciudat, dar trecutul face parte din prezentul meu….Azi am stat si mi-am amintit cu un om drag primul nostru sarut….Cine a facut primul pas, cum a fost….Pare o nebunie,nu? Si totusi……Trecutul ramane in prezent….Ma face sa ma simt impacata cu mine insami si uneori imi rapeste zambete 🙂 Daca ar trebui sa schimb ceva la ce am trait, nu as face-o niciodata 🙂 A fost prea frumos si am invatat atat de multe…..Trecutul nu se schimba, doar noi ne schimbam ca persoane sau…nici macar atat; prefer sa spun ca invatam din orice lucru marunt si asta ne ajuta sa mergem mai departe 🙂

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s