Fantezii · România mea! · Umor

Radio de la sat

Mă cheamă Marcel. Da, sunt sătean (nu-mi place să spun țăran, mi se pare discriminare). În fiecare dimineață pornesc radio-ul vrând să aud ce se mai petrece în lume. Ce dacă trăim la țară? Trebuie să aflăm și noi noutățile. Mai mult, sunt mândru că există un post de radio chiar în satul nostru. De fapt ce spun că sunt mândru? E mândria tuturor sătenilor. Toți țăranii, na că am zis-o până la urmă, vorbesc despre mândria satului oriunde s-ar afla. La cosit, la cules de vie, la nea Costică cârciumarul, la Vică al lui Balamuc, la dispensar, la centrul de butelii, dar mai ales la poartă. Cred că majoritatea ar suna să facă dedicații dacă ar fi avut telefon instalat în sat, iar cum mobilele sunt scumpe și nici semnal nu prea ai la țară… Mai vine semnal din când în când, dar de la bulgari. Avem un DJ tare. A fost ales chiar de noi, sătenii: Marian al lui Petrică. A fost văcar înainte. S-a retras după ce s-a accidentat încercând să-l imite pe Michael Jackson.  Poate nu se accidenta dacă nu trecea pe la Costică cârciumarul înainte. Oricum, băiat bun. Să-l auzi cum face dedicațiile: ”Și acum pentru Florica lui Costică cu mesajul ”lasă-mă să beau pe degeaba și îți mai dedic una” noua melodie a lui Shakira – vaca vaca vaca.” E mai trist când face anunț pentru câte un eveniment care are loc la Centrul cultural. Trebuie să repete mereu unde se află și tot nu ajunge mai nimeni la el. Se opresc toți cu 2 ulițe mai devreme: la cârciumă. Dacă nu au pus și ei cârciuma cu 3 ulițe mai în spate…știau și ei unde este Centrul cultural.

Acum să nu vă gândiți că satul e plin de bețivi. Nici vorbă. Ei beau doar când nu au treabă, sau când au chef de vorbă, și când se întâlnesc, și când sunt fericiți, și supărați, în rest mai beau puțin când se plictisesc, dar sunt muncitori în restul zilei. Ce mă supără e că nu mai sunt tineri cum erau pe vremea mea. Păi înainte erau ulițele pline de copii. Dacă dăteai cu o piatră sigur îl loveai pe unul.  Acum, mai dai de unul, doi așa din când în când. Parcă ziceau ăștia de la putere că o să încurajeze tinerii să vină la țară. N-ar fi rău, pentru că la dispensar avem o asistență care jumătate din an e în concediu medical..are și ea probleme de sănătate, la școală fimiu mi-a spus că bibliotecara abia mai vede cu ochelarii la ochi ce scrie pe cărțile pe care vrea să le împrumute, polițistul satului e beat mereu și mână-n mână cu hoții, popa nu mai are chef de slujbe. I-a mers prea bine cu pomeniile și acum pare cam plictisit. Eh, au zis ei că vin tinerii, dar eu nu-i mai apuc sigur. La fel se spunea de americani și au venit rușii. Noi să fim sănătoși. Hai că am pornit radio-ul. O să vă dedic o melodie. Am uitat…n-am telefon.

P.S: Înapoi la realitate, satul ăla nu există. Sau…

P.S 2: Alo tanti Udrea!!! Nu spuneați voi că încurajați tinerii să se mute la țară, că le dați case, etc, etc? Cum? Închizând spitalele?

15 thoughts on “Radio de la sat

  1. Din pacate, nu stiu cate sate au propriile posturi de radio 😦 cu toate astea, satenii nu sunt chiar asa de urma. Acum 50 de ani, daca aveai televizor alb-negru erai cel mai tare de pe ulita. Dar din cate am auzit eu, acum au din ce in ce mai multi tarani. Chiar daca prind doar TVR1 si TVR2, tot mai bine decat nimic…

    1. La țară la bunici, au pus cablu TV, dar oricum zici că e sat de acum 50 de ani și unde mai pui că e la 60 Km de București?

    1. Mă bucur că asta îți inspiră. Mereu am vrut să am un blog cât mai ordonat și să nu fie obositor pentru ochi 😛

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s