Realităţi · Scrisori · Spiritual

Încrederea

Citeam zilele astea la Addicted un rând despre dezamăgire celor din jurul nostru. Zicea să nu dăm vina pe oameni că ne dezamăgesc, să dăm vina pe noi că am avut așteptări prea mari de la ei. Corect. De curând am auzit într-o predică faptul că poporul român este singurul popor care își înjură toate: biserica, Paștele, părinții și toate valorile. Nicăieri în lume asta nu se mai întâmplă. În statistici poporul român are încrederea cea mai mare în biserică. Cu toate astea nu știu câți merg des la biserică. Din cei care merg des nu știu câți răsfoiesc bibliile singuri și nu așteaptă doar ce le spune preotul.

Isus spunea în Ioan 5.39 ”Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine.” Versetul este copy/paste din biblia ortodoxă, puteți verifica.

Dacă am cerceta mai des bibliile am vedea de câte necazuri am scăpa. Multe vorbe din bătrâni își au izvorul în biblie. Multe pățanii nu ar mai avea loc dacă  am deschide mai des biblia. Referitor la încrederea în oameni, tot Isus ne-a spus de mult ce trebuie să facem dar noi facem tot ca noi.

În Ieremia 17,5 stă scris ”Aşa zice Domnul: “Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc şi a cărui inimă se depărtează de Domnul.””

Uite cum scrie negru pe alb. De asemenea puteți verifica cu biblia ortodoxă dacă aveți îndoieli. Noi greșim când ne punem încrederea în alți oameni deoarece și ei sunt exact cum suntem și noi. Sunt și ei supuși greșelilor ca și noi și dincolo de asta, ei își vor întâi de toate binele lor și abia apoi dacă mai au timp te ajută și pe tine. Mai repede îți pui încrederea în tine, dar bineînțeles cel mai bine este să îți pui încrederea în Acela care te cunoaște cel mai bine. Mi-aș dori să văd că oamenii își vor deschide ochii din ce în ce mai mult și se vor scuti de multe necazuri și supărări pe viitor.

18 thoughts on “Încrederea

 1. Initial avem mare incredere in cei din jur, ne punem baza in ei, avem mari asteptari in special de la prieteni. Insa acordandu-i timp suficient, orice om ajunge sa te dezamageasca. Si asta pana la un moment dat cand termini prin a nu mai avea incredere in nimeni…nici macar in umbra ta. Gresim ca suntem uneori prea naivi, prea creduli, iar orice greseala se pedepseste. Ce mai ramane dintr-o relatie, Creve, cand iti pierzi increderea in celalalt? Pentru ca se duce si tot respectul…

 2. Din punctul meu de vedere, poporul român are ceva special și la un anumit nivel asta o simte fiecare român în parte. Dar nu asta vreau să discut acum deși este un subiect care ar putea fi dezvoltat destul de mult. “Dacă am cerceta mai des bibliile am vedea de câte necazuri am scăpa.” – Da, exact așa este însă există o problemă pe care o are întreaga omenire: habar nu avem să interpretăm corect, să conștientizăm și să aplicăm ceea ce scrie în absolut toate cărțile sfinte, indiferent de religia în care ne aflăm. Dovadă? Războaie, foamete, manipulări, răutate etc…

  1. Și uite așa e mult mai ușor să aștepți să îți spune popa ce trebuie să înțelegi. Avem un creier care trebuie folosit altfel se atrofiază dacă așteptăm să ne traducă alții până și din română în română :))

   1. Personal, nu accept ce-mi spune popa deoarece în 100% din cazuri nu se leagă. Traducerile făcute de ceilalți, la fel, nu se leagă… Prefer să-mi pun creierul în funcțiune cât de mult pot.

 3. Pf, de cand tot ma razboiesc cu lumea, pe tema asta. Scrie in Biblie, tot ce ai nevoie. E imposibil sa ai o problema, si sa nu gasesti o rezolvare acolo, sau cel putin cauza problemei. Oamenii citesc sute de carti//reviste dar nu citesc si Cartea. Cat despre incredere, unii o dau altora, dar nu au incredere in ei, si atunci totul se destrama, zic eu.

  1. Și asta e o problemă: să nu ai încredere în tine. Celălalt oricât ar vrea nu poate să aibă și pentru tine încredere. Poate doar să încerce să te ajute să treci peste un anumit complex sau știu eu ce.

 4. si totusi, nu putem trai fara sa credem in niciun om
  ar fi imposibil. ca e vina lor, ca e vina noastra….asta e incert.
  🙂

  have a goooood morning. :*

 5. Da…ar trebui sa avem asteptari cat mai slabe, ca sa nu fim dezamagiti. Asa putem fi toti cu strainii, insa loviturile de gratie ni le primim mereu de la prieteni. Si nu cred neaparat ca e un fapt care tine de Biblie, de Dumnezeu. Tine tot de oameni. Nu putem sa nu avem incredere in cei de care ne apropiem, suntem fiinte sociale si sentimentale ( as adauga eu ) si nu putem trai in singuratate. Din cauza asta ne-o mai furam cateodata ;;).

  1. Păi știi cum e cu extremele: nu sunt bune de niciun fel. Nu zice nimeni să nu acorzi cuiva credit, dar trebuie să îți păstrezi și acea rezervă în care să admiți că te-ar putea dezamăgi într-o zi pentru că este exact ca tine, om supus greșelilor. Asta te va ajuta să treci mai repede peste o eventuală dezamăgire.

  1. Într-o lume perfectă așa ar trebui, numai că astăzi asta este ceva tot mai rar. Chiar nu poți să te bazezi pe alții. Trebuie să ai și un plan B 🙂

 6. e greu sa gasesti pe cei de incredere..si in plus nu trebuie sa avem asteptari prea mari de la persoanele din jurul nostru..sa ne bazam mai mult pe noi..:D

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s