Realităţi · Scrisori · Spiritual

Despre compromis

E un aspect destul de picant. Toată lumea le face, din fericire nu e neapărat o tragedie. Există și compromis bun, chiar necesar. Câmpul minat apare acolo unde ne întrebăm dacă e bun sau rău. Unii nefiind siguri dacă e de bine îl fac și spun ”să vedem ce iese”, alții spun ”cine nu riscă nu căștigă”, alții spun ”prefer să nu risc dacă nu sunt sigur”. Compromisurile au o problemă. Dacă este unul care nu ar trebui făcut, este foarte posibil cu timpul să îți schimbe caracterul. Așa cum o minciună o cere pe următoarea, și compromisul îl cere pe următorul dacă este unul greșit. Lucrurile nu ar trebui să fie prea complicate în a ne da seama dacă e bine sau rău să facem un anumit compromis. Când e de bine sau de rău în cel mai clar mod toată lumea își dă seama, problema de fel e când nu e nici alb, nici negru, ci este gri. Biblia spune că ce nu vine din încredințare este păcat. În biblia ortodoxă spune ”Şi tot ce nu este din credinţă este păcat.” Romani 14,23.

Cu alte cuvinte, dacă nu ești sigur că ce urmează să faci este bine, mai bine nu face. O vorbă spune că dacă ajungi să îți pui întrebări dacă este bine să faci un anumit lucru, înseamnă că cel mai probabil acel lucru nu este bun. Nu știu dacă nu cumva face parte din legile lui Murphy. Compromisul va rămâne un detaliu foarte important și nu trebuie să îl desconsiderăm spunând ”toți îl fac”. În croitorie și pe șantier este o vorbă: măsoară de 7 ori și taie o dată.” Înainte să vrei să faci un compromis gândește-te dacă e bine. Cel mai greu este prima dată, apoi te vei obișnui cu el până când o să ajungi să îți schimbi caracterul și să îți dai seama când e cam târziu. E mai ușor să aluneci decât să urci.

21 thoughts on “Despre compromis

 1. Sunt dati cand fac un lucru, doar in speranta ca poate, va fi mai bine, cu toate ca nu am o siguranta. Compromisurile isi au rolul lor. In orice caz, afli un lucru nou, daca da sau nu rezultate, daca persoana in cauza merita, daca se implica si altii cand tu ai probleme. Personal imi place sa risc, atunci cand vreau ceva. Si chiar daca dau gres primele 20 de ori, a 21 oara poate merge. Pentru ca vreau X chestie!:))
  Daca insa e ceva riscant si cu implicatii majore, mai cer sfaturi.

  1. Păi nu știu. Dacă faci un compromis pentru a obține ceva, depinde în ce constă. Dacă e doar perseverență atunci rău n-are cum să fie :)) Okay, riscă dar atât cât să nu poți pierde totul 🙂 Dar trebuie să fii atentă când faci un compromis. Mulți nu și-au dat seama când s-au schimbat pentru că a acceptat unele compromisuri minore care în timp au devenit regulă. Trebuie totuși să fim atenți cu ele 😀

     1. Ia te uita, si eu care credeam ca sunt singura care are probleme cu blogul tau… 😀 Hehe, nu poti sa faci ceva in privinta asta, eu vad niste puricei in locul literelor. Nu poti s-o aduci inapoi pe cea dinainte?

 2. Uneori, pentru a avea liniste, pentru a ne intelege cu cei din jur, trebuie sa facem si compromisuri, sa lasam de la noi, sa ne calcam pe orgoliu.Problema apare cand ne umilim sau renuntam la demnitate… Din pacate, lumea e compusa din tonuri de gri, desi oamenii iubesc tare mult alb si negrul.

 3. Nu am avut de facut compromisuri majore la viata mea, ceea ce ma bucura…Asta inseamna ( cred eu! ) ca, pana acum, am stiut exact ce, cand, cum si cat sa aleg, astfel incat toate sa-mi mearga cat de cat bine :).

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s