Realităţi · România mea! · Teamwork

Am scăpat de o grijă

prinsVă spuneam ultima dată că mi-au crescut responsabilitățile la muncă, iar printre acestea se află și grija banilor dar și grija colegilor. Să mă asigur că își fac treaba și că merg vânzările. Într-un fel nu am cum să bag eu lumea în magazin, dar atât cât depind de mine, eu să mă asigur că vânzările merg bine. Ei bine până mai acum vreo 3 luni, echipa era foarte apropiată și unită, aveam toți încredere unul în altul și totul era bine. Până a angajat pe altcineva în locul unui coleg care a plecat la un salariu mai bun în altă parte. A venit un tip care nu prea știa el ce e aia muncă în echipă, dacă strica ceva și eu întrebam cine a stricat respectiva lucrare tăcea mâlc. Ascundea și nu recunoștea nimic. Noi acolo în pasajul ăla de la Universitate suntem cu toții prieteni, vă dați seama. Ne înțelegem bine cu cei de la cafenea, de la gelaterie, de la ziare, de la tot. Să nu mai spun că optica și travel-ul aparțin tot de noi. În alte cuvinte: suntem prieteni toți cu toți. Colegul ăsta nou al nostru nu și-a dat seama că dacă face ceva greșit noi aflăm. Și așa a aflat un coleg de la cei de la cafenea, că tipul nou bea vreo 3 beri pe zi la ei (în timpul serviciului!), cumpără un pachet de țigări și în unele zile își cumpără și un sandviș. Poate o să spuneți ”și ce-i cu asta?”. Ei bine la cafenea o bere e 6 lei, mai dă 16 lei pe țigări, 7 lei sandviș: total – 41 de lei. Să dai 41 de lei pe zi numai la muncă ar însemna să își cheltui cea mai mare parte a salariului la muncă. Așa am bănuit noi că fură. Și timp de 3 luni am tot stat cu ochii pe el. Asta până săptămâna trecută când l-am prins cu mâna pe bucurie. Într-o zi când soția unui coleg a observat că el avea 200 de lei la spatele pantalonilor am zis că ar fi bine să stau peste program împreună cu directorul de logistică și să ne uităm pe toate cemerele de filmat. Așa că am luat camerele pe rând fiind siguri că în ziua aia a pus mâna așa că la un moment dat: evrika! Am analizat noi faza vreo 20 de minute și ne-am convins că nu era altceva decât furtul în sine. Ne-am bucurat că l-am prins și am pus planul la cale. Așa că în ziua următoare vine colegul nostru la muncă pregătit de o nouă zi de ”muncă” și îl ia directorul de logistică  la întrebări, venise la magazin special pentru asta. ”Cum ți se pare la muncă?”, ”Cum ți se pare colectivul?”, ”Îți place?”. După ce a răspuns el a venit scurt întrebarea: ”atunci de ce furi?” A negat până la proba video după care a pus capul în pământ ca struțul. Tupeul lui a încercat să razbată spunând că a furat doar 5 lei, dar i-am dovedit clar că el punea mâna pe bancnote mari și nu a mai comentat nimic.

Într-un final am scăpat de o grijă. Nu mai e nimeni care să saboteze echipa furând bani. Vă dați seama ce fel de om era dacă toată echipa s-a bucurat când a plecat? Niciodată nu s-a mai întâmplat asta. Era un parșiv. Dacă îl întrebai cum i se pare o ștampilă și spunea doar ”frumoasă”, se lăuda că te-a ajutat la ștampilă. O dată știu că avea de făcut două ștampile. Când plecase în pauză ca să fumeze să-și numerele banii furați, eu am verificat ștampilele pe care tocmai le făcuse. Am văzut că ambele erau stricate. Intră în magazin și îl întreb dacă le-a făcut. Mi-a spus că sunt gata și trebuie doar să le lipească pe aparate. L-am lăsat în pace. Când le decupa m-am uitat peste ele și i-am zis că sunt greșite. Practic dacă nu mă uitam peste ele, venea clientul și îi dătea cu ele în cap. De refăcut oricum le-a refăcut, dar prefer să pelce clientul mulțumit din magazin decât să facă scandal în magazin că nu sunt bune ștampilele. În primul rând clientul o să revină pentru alte lucrări dacă a fost mulțumit, iar în al doilea rând risc să pierd potențiali clienți care or să zică ”de ce să merg la ăia că le greșesc?”. Era foarte parșiv, nu recunoștea nimic dacă greșea, dar în schimb scotea ochii la toți dacă alții greșeau. Bine că am scăpat de el. Nu știa să lucreze în echipă. Și tot îmi repeta că el știe ce înseamnă să nu ai de muncă. Se vede cât știe dacă fură fără să își dea seama că are 3 colegi cu ochii pe el, 3 camere de vederi plus un întreg pasaj care ne-ar fi spus fiecare mișcare pe care el o făcea. Deh, a doua zi când nu l-am mai avut prin preajmă credeți-mă că atât de liniștit m-am simțit încât ziceai că am schimbat locul de muncă 🙂

14 thoughts on “Am scăpat de o grijă

 1. Te inteleg perfect, insa de ce nu angajati oamenii dupa o luna doua de proba? Unii au alt stil de munca, se descurca mai bine pe cont propriu, nu neaparat in echipa, nu sunt facuti pentru o anumita activitate. Tentatiile erau mari… Iar in cateva saptamani, stand cu omul zi de zi, iti cam dai seama de caracterul lui(daca zici ca era parsiv). Chiar am facut mai demult un articol despre munca in echipa si mai toti comentatorii au declarat ca le place sa munceasca mai mult pe cont propriu.

  1. De fapt am zis greșit că îl angajase. Nu îi făcea contractul pentru că noi îl bănuiam că fură și totuși nu vroia încă să-i facă contractul. Când se clarifica situația știa dacă îl angajează sau nu. Așa se face și la noi, o perioadă de probă care e mai lungă sau mai scurtă. Depinde de la om la om.

 2. Interesant subiect…
  E adevarat ca traiul din zilele noastre conduc multi oameni la un gest care ii fac fericiti doar pentru o perioada scurta de timp, insa mereu ma intreb, oare nu se gandesc ca aleg sa isi piarda mult mai multe lucruri importante din viata lor( gen morala, cinste, etc) pentru doar cateva zile sau chiar ore de “fericire”?
  Cu totii suportam intr-o oarecare masura consecintele, se propaga in lant efectul.
  Eu cred ca ar trebui sa pornim de la noi insine cu educatia, pentru ca apoi sa transmitem mai departe bunul simt si onestitatea. Nu ” mai bine sarac dar curat”?
  Poate ca managementul resurselor umane din firma ta are nevoie de un restart sau de o imbunatatire a metodelor de selectie a candidatilor.
  Pacat…, caci in ciuda tuturor problemelor economice din Romania, cred si simt ca noi romanii suntem un popor foarte puternic si cu un mare potential. Automotivatie si actiune.
  Sper ca acea persoana despre care ai vorbit sa isi dea seama de greseala si sa nu mai faca;sa fie doar o lectie de invatat.
  Te felicit pentru importanta si grija avuta pentru clientii tai , Creve! Mult succes!

  Cu bine!

  1. El nu realiza că furând ne face rău tuturor și implicit lui. Ne-a lăsat pe toți cu gura căscată dar ne-am revenit noi 😀 Dacă am avea măcar grijă ce facem noi înainte să așteptăm la ceilalți tot s-ar schimba ceva în jurul nostru. poate că nu se va schimba întreaga țară, dar măcar în jurul meu câțiva metri se poate schimba ceva. Merci frumos 😛

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s