Dragoste · Realităţi

E loterie sau nu?

cupluriCu siguranță zicala ”căsătoria e ca o loterie” nu e ceva nou pentru majoritatea din voi. Ca în cazul multor afirmații foarte folosite, afirmația de față nu face excepție fiind la rându-i o afirmație foarte des folosită. E drept că nu cunoști un om nici după ce mănânci un sac de sare cu el, dar eu unul cred că e falsă prima afirmație conform căreia căsătoria este o loterie. În primul rând căsătoria este un pas pe care trebuie să îl facă persoanele pregătite de așa ceva. Nu e ca atunci când spui că o să fie același lucru ca înainte de căsătorie doar că după o să ai și o hârtie în plus. Nu am înțeles niciodată acele persoane care au avut o relație lungă cu cineva, apoi după ce s-au despărțit au sărit în brațele primei persoane care le-a ieșit în cale și după 3-4 luni s-au căsătorit. Cunosc câteva cazuri și nu au avut un happy end. Chiar dacă nu ajungi să cunoști un om nici după o viață, măcar în punctele esențiale tot ajungi să cunoști acea persoană. Cred că în 2-3 ani de relație poți să vezi cam cum e o persoană cu care interacționezi des în toate domeniile, iar în cazul relațiilor de 3-4 luni nu ai prea mult timp să observi cum stau lucrurile. Ba mai mult, o persoană se poate preface foarte bine 3-4 luni. E mai greu să ascunzi anumite defecte 2-3 ani față de cineva, drept urmare șansele pentru o alegere reușită cresc având o perioadă mai lungă de cunoaștere.  Așadar un aspect ar fi caracterul, să existe o completare și în niciun caz niște contraste puternice care să fie ca două nuci tari. Spuneam mai demult că principalele motive la despărțire pe care unul din parteneri îl spune celuilalt este ”ești prea bun/ă pentru mine” sau ”meriți ceva mai bun”.

Dacă aceiași persoană este întrebată de cineva din afara relației din ce motive s-au despărțit sau au divorțat o să îți spună: nepotrivire de caracter. În niciun caz pentru că respectivul/a era prea bun/ă 🙂  Înțeleg să dai un asemenea motiv când relația aia nu a durat mult. Dar după ce au trecut mulți ani să spui că de vină a fost nepotrivirea de caracter deja sună cel puțin ciudat. Ți-au trebuit atâția ani să îți dai seama că pur și simplu nu te potrivești cu cel de lângă tine? Deci e mai simplu să spui că e o loterie să găsești persoană potrivită?  Sau în ziua de azi tot mai mulți se bazează pe cum arată și să nu dureze prea mult perioada de cunoaștere? Pe de altă parte dacă te iei după gura lumii și după tendințele ei iar ajungi să alegi prost sau să nu acorzi o șansă cuiva cu care chiar te-ai putea potrivi. Spre exemplu: De ce să intri într-o relație dacă ea e cu 6-7 ani mai mică sau ea e mai mare decât el cu câțiva ani. Sau din cauză că o să vorbească lumea să nu acorzi o șansă cuiva pentru că ea e mai înaltă cu 3 cm ca el. Am văzut cazuri și se înțelegeau chiar bine. Până la urmă dacă ți cont de gura lumii și de ce o să spună s-ar putea să ajungi să regreți multe lucruri. Nu trăiesc ei în locul tău și te vor critica oricum. Și dacă ești fericit și dacă ești trist. Ba chiar, dacă o să îți meargă prost unii dușmani chiar or să se poarte frumos cu tine pentru că se bucură de starea ta.

Ca o concluzie, dacă vrei să nu grăbești lucrurile și să caști bine ochii nu ai motive să spui că e loterie. În fond, cum îți așterni așa dormi.

10 thoughts on “E loterie sau nu?

 1. Poate vorba asta cu loteria e mai veche, de pe timpul lui bunica. Atunci am auzit eu casatoriile se faceau pe orice alt considerent, mai putin cel care conta si trebuia, iubirea. Fie ca erau aranjate de parinti, fie ca fetele se casatoreau cu primul venit ca sa fie si ele in rand cu lumea, sa-si intemeieze de tinere o familie.
  Asta cu nepotrivirea de caracter pare aiurea dupa 7-8 ani de casnicie. Insa e doar un pretext. Iar cand nu e, inseamna ca unul din cei doi s-a schimbat radical. Deci iata ca oamenii se mai si schimba, cel putin isi schimba perspectiva asupra vietii, dorintele si planurile de viitor. Daca la un moment dat fiecare vrea altceva, cum poti numi asta?

  1. Mie unul mi se pare cel puțin bizar să te trezești după câțiva ani că vrei cu totul altceva și să te schimbi radical.

 2. Nu am sa inteleg niciodata graba unora care nici macar nu stiu sa iti spuna daca sunt sau nu pregatiti sa faca asta. Astia sunt acele persoane care peste 1 an 2 divorteaza si dau vina pe “soarta”.

 3. Uite, poate nu sunt cea mai avizata persoana sa vorbesc despre asta, dar am vazut multe cazuri in care se intelegeau extraordinar, erau impreuna de peste patru ani de zile si cum s-au casatorit cum au inceput sa se certe ca orbii, sa-si aduca injurii unii altora, practic sa isi omoare incet si dureros relatia. Intr-un fel poate fi privita ca o loterie, in sensul ca nu se stie niciodata peste ani daca persoana cu care esti n-o sa se schimbe la 180, dar pe de alta parte nu e chiar asa o loterie cand o faci cand e momentul si cu convingerea ferma ca vrei sa fii cu acea persoana pentru tot restul vietii si esti dispus sa faci totul pentru ca relatia sa mearga. Si cum ziceai, asta nu se intampla in trei-patru luni, ca atunci chiar e loterie, gen jocuri piramidale :)) .

  1. Probabil unul din cei doi de care vorbeai cu peste 4 ani de relație premaritală, nu era pregătit să facă pasul spre căsătorie și nu știa ce anume implică asta. Știi, după cum e vorba, una e să faci amor, alta e să faci copii, așa și aici. Una e să ai o relație, altceva e să întemeiezi o familie. 🙂

 4. Cum spunea cineva: “Cum e dupa casatorie? Tot asa, da’ mai rar!” :)) Parerea mea, personala, e ca prea multi cred in basme si telenovele cu happy end si isi inchipuie casatoria ca un permanent “Si au trait fericiti pana la adanci batraneti”

  1. Eu chiar am văzut bătrâneți fericite, cupluri care se iubesc după 50 de ani de căsătorie. E adevărat că nu o să curgă mereu lapte și miere, dar important e să știi cum să depășești problemele care apar 🙂

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s