Dragoste · Realităţi · Scrisori · Teamwork

Dragoste cu egoism

Atâtea definiții au tot fost încercate pentru dragoste dar multe dintre ele sunt puerile sau rămân doar la stadiul de artă: sună bine dar fantezia e regină. Unii au tendința să creadă că știu ei ce este mai bine pentru celălalt și vin cu recomandări ”utile”. Foarte probabil cred că sunt niște parteneri ideali când de fapt tot ce au este o dragoste cifozată. Nici nu mai știu de câte ori am auzit pe cei apropiați sau cunoscuți mie spunând ”nu e perfect(ă), dar îl/o schimb eu”, sau ”te iubesc atât de mult încât fără tine mor.” Niciodată, dar niciodată, nu am să aleg o fată ca să o schimb eu. Mi se pare cea mai clară dovadă de egoism. Aia numai dragoste nu este. Păi ori îți place ori nu? De ce să o schimbi ca să fie cum îți place ție? Ego-ul nu trebuie să conducă și în dragoste. Dar te-ai întrebat dacă celălalt vrea să se schimbe? Poate pentru celălalt schimbarea aia care o vrei tu este un lucru pe care nu-l agrează. Ar putea să se simtă ca și cum i-ai schingiui personalitatea. Sau expresia a doua ”te iubesc încât fără tine mor”. Da, egoistule! Daia o iubești că dacă o pierzi MORI. Ai un scop clar. N-o iubești pentru că are niște calități și merită să o iubești. Chiar mi-ar face mare plăcere să am ocazia să întreb 1000 de cupluri pentru ce se iubesc și să fac o statistică. Cred că tare multe surprize aș avea.

E cel puțin ciudat să vorbești de dragoste și să fi cât se poate de egoist. Atât am auzit asta cu schimbatul că îmi vine să îl bat pe ăla de spune asta. Te apuci să îl schimbi pe celălalt care bineînțeles îi place cum e. Dacă ar începe și celălalt să îți spună să te schimbi nu ți-ar conveni cu siguranță. Păi când ai intrat în relație nu ai văzut că era altfel decât vroiai? Să acceptăm ideea că reușești să îl schimbi pe celălalt, sau mai exact că celălalt acceptă asta pentru tine. Cu siguranță nu va accepta dacă te vei învăța că poate să schimbe orice dacă a mers odată. Partea proastă la asta cu schimbatul, este că în momentele de probleme sau când apar nervii, cel pe care ai vrut să îl schimbi, sigur va reveni cel care a fost la început. Când schimbările astea apar cumva impuse și nu sunt dorite de cel căruia i se cer, îi va fi greu să schimbi ceva. Lupul își schimbă părul, dar năravul ba.  Vrei o relație frumoasă? Atunci alege ce vrei: să îți fie ție bine, sau să îi oferi celuilalt tot ce ai tu mai bun? Și una și alta nu se poate. Atâta timp cât ego-ul conduce, celălalt va primi doar resturi și frustrări. Ironia este că dacă tu vei dori binele celuilalt, el va observa asta. E imposibil să nu observe asta, iar atunci va realiza singură acea persoană că pentru tine ar trebui să schimbe ceva. Când pleci însă la drum cu gândul că îl vei schimba tu pe celălalt cu siguranță nu va merge relația aia.

9 thoughts on “Dragoste cu egoism

 1. Eu un sigur lucru stiu: oamenii nu se schimba. Si incercarile celorlalti de a-i schimba sunt inutile.

  1. Au fost cazuri când chiar s-au schimbat, dar ca să schimbi ceva trebuie să îți dorești foarte mult să schimbi acel lucru, nu să ți se impună.

   1. Bineinteles. Oamenii nu prea vor sa se schimbe, o vor face doar atunci cand isi dau seama ca atitudinea lor e gresita sau ii afecteaza pe cei din jur.

 2. In aceste situatii este clar ca cel care vrea sa schimbe a studiat intens doar fizicul si eventual portofelul celuilalt. Cand pornesti din start cu ideea de schimbare a partenerului e clar ca nu ai o relatie bazata pe dragoste si respect reciproc. In general sunt persoane care tin cu orice pret sa-si domine partenerul, sa-l conduca. Sau pur si simplu cei doi s-au trezit intr-o relatie, cum necum, si incet incet au realizat ca celalalt nu este tocmai ceea ce si-ar fi dorit/imaginat.
  Se intampla extrem de des lucrul asta. Insa uneori dai de un caracter moale, usor de manevrat, pe care il poti modela dupa bunul plac.

  1. Dacă e mai moale și se lasă ”modelat” nu înseamnă că acea persoană este și fericită în cadrul relației. Știi vorba aia: ”se te ferești de mânia omului calm.” Rabdă, rabdă, dar când erupe, e bine să te dai din calea lui.

 3. Nu este o regula. Eu de exemplu m-am schimbat si el la fel s-a schimbat si e mai bine ca inainte, e tot el, sunt tot eu doar ca am realizat ca anumite chestii din comportament deranjau, asa eram obisnuiti din anterioarele relatii si am schimbat asta.

Aici discutăm ideea în sine, nu persoana care o exprimă.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s